სუნელები, მწვანილეული და პროდუქტები, რომლებსაც იყენებენ საკმაზად ქართულ სამზარეულოში.

ქართულ სამზარეულოში ყველაზე ზშირად იყენებენ: უცხო სუნელს, ხმელ ქინძს, წითელ ცხარე წიწაკას, ყვითელ ყვავილს. ხორციან კერძებისათვის - უმატებენ გამხმარ ქონდარსაც? ხოლო ქონდრიან სანელებელთა ნაზავი განსაკუთრებით უხდება კუჭმაჭის მსგავს გულ-ღვიძლით მომზადებულ კერძებს 
სუნელების გამოყენების დეტალებს უფრო კონკრეტულად შეგიძლიათ გაეცნოთ კერძების მომზადების სასწავლო თემატურ ნაწილში.

in English

ქართულად

На русском

Basil

მწვანე რეჰანი/ რეჰანი

базилик

Allspice

ბაჰარი

душистый перец

Pepper

შავი წიწაკა, პილპილი

черный перец

Chili Pepper

წიწაკა ჩილი

перец чили

Bay Leaf

დაფნის ფოთოლი

лавровый лист

Coriander/

Cilantro

ხმელი ქინძი/

ნედლი ქინძი

кориандр/

 киндза

Savory

ქონდარი

чабер

Mint

პიტნა

мята

Caraway/Cumin

ძირა

тмин обыкновенный

Fenugreek

უცხო სუნელი (ულუმბო)

пажитник

Dill

კამა

укроп

Clove

მიხაკი

гвоздика

Cinnamon

დარიჩინი

корица

Field Mint

ომბალო

луговая мята  

Parsley

ოხრახუში

петрушка

Celery

ნიახური

сельдерей

Saffron/

marigold 

ზაფრანა/

ყვითელი ყვავილი

шафран/

бархатец

Tarragon

ტარხუნა

эстрагон

Ginger

კოჭა

имбирь

Sage

სალბი

шалфей

Rosemary

როზმარინი

розмарин

cardamon

ილი

кардамон

Thyme

ბეგქონდარა

тимьян

Nutmeg

ჯავზი

мускатный орех

Mustard

მდოგვი

горчица

Horseradish

პირშუშხა

хрен

Onions

ხახვი

лук

Garlic

ნიორი

чеснок

leek

პრასი

лук-порей  

Walnut

ნიგოზი

грецкий орех

Vinegar

ძმრი

уксус



ხმელი სუნელი

 

(შემადგენლობა: ქინძი, უცხო სუნელი, წითელი წიწაკა, ყვითელი ყვავილი, კამა, რეჰანი - დაფქული; მაიორანი - დაღერღილი). ხმელ სუნელს როგორც წესი იყენებენ ხარჩოსა და საცივში.


უცხო სუნელი

გამოიყენება ნიგვზიან კერძებში - საცივსა და ბაჟეში, ლობიოში, მხალეულში, სვანური კუბდარის მოსამზადებლად, მას უმატებენ კატლეტს, შემწვარ ხორცსა და თევზს.უცხო სუნელი აგრეთვე წარმოადგენს აჯიკისა და სვანური მარილის აუცილებელ ინგრედიენტს.


ქინძი

დაფქულ ხმელ თესლს იყენებენ აჯიკის დასამზადებლად, ხოლო უცხო სუნელთან შერევით კმაზავენ ხორციან და ნიგვზიან კერძებს. ნედლ თესლს, დანაყულს ნიორთან ერთად - ტყემლის, მაყვლის, ისრიმის, ქლიავისა და პამიდვრის საწებლების გასაზავებლად. ნედლი მარცვალი აგრეთვე ნიორთან და მწვანე წიწაკასთან შერეული გამოიყენება მწვანე და ხმელი ლობიოს, შემწვარი ბადრიჯნის, პამიდვრის სალათას მომსამზადელად.

ყვითელი ყვავილი, ე.წ. "იმერული ზაფრანა"

ნიგვზიანი კერძების აუცილებელი დანამატი და ინგრედიენტია.


ომბალო

იყენებენ როგორც ტყემლის შესაზავებლად, აგრეთვე, ლობიოს საკმაზად.


მიხაკ-დარიჩინი

საცივის აუცილებელი საკმაზია.


ძირა

გამოიყენება ღორისა და ცხვრის ცხიმიანი ხორცის კერძებისათვის, მის გარეშე არ მზადდება შილაფლავი, ფითი, ბოზბაში. ძირასთან ერთად ხშირ შემთხვევაში იყენებენ პილპილს, ბაჰარს და დაფნის ფოთოლს.


ბეგქონდარა

ხინკლის მთავარი სანელებელია.


დაფნის ფოთოლი

გამოიყენება ხორციან კერძებსა და ლობიოში.

 

 

უკან
Write Close